Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Ντέρμπι στους δήμους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης και σε τρεις Περιφέρειες

Απο:www.in.gr
Ανοιχτή η μάχη της κάλπης


  (Φωτογραφία:  ICON )

Σε ντέρμπι μετατρέπεται για πρώτη φορά η εκλογική μάχη στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ανέδειξαν ένα απόλυτα ρευστό τοπίο, έστω και αν οι υποψήφιοι της ΝΔ διατηρούν το προβάδισμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά στις περιφέρειες, το ΠΑΣΟΚ έχει προβάδισμα σε 4 περιφέρειες (Αττική, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο), η ΝΔ σε άλλες τέσσερις (Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία), ενώ σκληρή αναμένεται η μάχη σε Πελοπόννησο, Ιόνια Νησιά και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.


«Θρίλερ» στην Αθήνα

Έντονη κινητικότητα αναπτύσσει ο Γ.Καμίνης, ο οποίος φιλοδοξεί να εκθρονίσει τον Ν.Κακλαμάνη από τον Δήμο Αθηναίων. Έξι ποσοστιαίες μονάδες και δώδεκα χιλιάδες ψήφοι χωρίζουν τον Ν. Κακλαμάνη από τον Γ. Καμίνη καθώς, παρά τη συρρίκνωση των εκλογικών ποσοστών του δημάρχου Αθηναίων, διατήρησε ένα σημαντικό προβάδισμα.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα», ο Γ. Καμίνης θα συναντηθεί σήμερα, Τρίτη με τον δημοσιογράφο Γ.Αμυρά, ο οποίος με τον ανεξάρτητο συνδυασμό του «Επιμένουμε Αθήνα» συγκέντρωσε ένα ποσοστό 7,37% και 14.000 ψήφους που του αρκούν για να καλύψει τη διαφορά από τον αντίπαλό του.

Αντιθέτως, ο κ.Κακλαμάνης ελπίζει στις 11.000 ψήφους της υποψήφιας του Συνασπισμού, Ελένης Πορτάλιου, η οποία δεν μπορεί να υποστηρίξει τον Γ.Καμίνη που είναι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φ.Κουβέλη. Αστάθμητος παράγοντας είναι στον Δήμο Αθηναίων οι 26.000 ψήφοι που έλαβε ο υποψήφιος του ΚΚΕ Ν. Σοφιανός (13,80%), με τον Περισσό να συνιστά λευκό ή άκυρο, αλλά και οι 9.500 ψήφοι που έλαβε ο εθνικιστής Ν.Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής.

Ανοιχτή η μάχη στη Θεσσαλονίκη


Πιο κοντά στην τελική επικράτηση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι ο υποψήφιος της ΝΔ Κ.Γκιουλέκας, ο οποίος εξασφάλισε ένα προβάδισμα 4,5 ποσοστιαίων μονάδων από τον πρώτο γύρο έναντι του Ι.Μπουτάρη, ο οποίος όμως συγκέντρωσε ένα υψηλό ποσοστό και δείχνει ικανός να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους των ηττημένων.

Ο κ.Μπουτάρης πιθανότατα θα ενισχυθεί στον δεύτερο γύρο με το 3,45% που έλαβε ο υποψήφιος των Οικολόγων, Χρ. Μάτης και με το 3,45% του υποψηφίου της Αριστεράς, Τρ. Μηταφίδη, αλλά είναι δύσκολο να εξασφαλίσει στήριξη και από τον Στ. Παπαθεμελή, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 6,04%, λόγω της διαμάχης του με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.Ανθιμο.

Το αναπάντητο ερώτημα και στη Θεσσαλονίκη θα είναι η συμπεριφορά των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, οι οποίοι στη συμπρωτεύουσα ψηφίζουν συχνά με προσωπικά κριτήρια, αλλά και το ύψος της αποχής, που φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερο από τον πρώτο γύρο.

Ντέρμπι στο λιμάνι

Απόλυτα ανοιχτή είναι η μάχη και για τον Δήμο Πειραιά, καθώς το προβάδισμα που έχει παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή μειώθηκε αισθητά από τη διαμάχη του Γ.Μίχα με τον απερχόμενο δήμαρχο Π.Φασούλα. Ο κ.Μίχας συγκέντρωσε μόλις 29,60% έναντι 23,05% του Β. Μιχαλολιάκου και 18,84 % του Π.Μαντούβαλου.

Αν οι ψηφοφόροι του κ.Μαντούβαλου στραφούν στον κ.Μιχαλολιάκο και ο κομματικός μηχανισμός του κ.Φασούλα εξακολουθήσει να μάχεται τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, είναι πιθανόν να επιστρέψει ο δήμος στη ΝΔ έπειτα από πολλά χρόνια. Αν, αντιθέτως, η διαμάχη Μαντούβαλου- Μιχαλολιάκου συνεχιστεί, ο Δήμος Πειραιά θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ.

Ντέρμπι σε τρεις Περιφέρειες


Τα ως τώρα δεδομένα αλλά και οι εκτιμήσεις των εκλογικών επιτελείων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συμφωνούν ότι οι περισσότερες εκλογικές μάχες για τις Περιφέρειες θα κριθούν στις λεπτομέρειες με ρυθμιστικούς παράγοντες το ύψος της αποχής και τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων της Αριστεράς και του ΛΑΟΣ που καθορίζει σήμερα τη στάση του.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα, η ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων και οι τοπικές συμμαχίες που αρχίζουν να αναπτύσσονται δίνουν στο κυβερνών κόμμα το προβάδισμα σε τέσσερις περιφέρειες και στη ΝΔ σε άλλες τέσσερις. Τα πάντα όμως μπορούν να ανατραπούν αν η αποχή αυξηθεί κι άλλο στον δεύτερο γύρο ή αν κάποιος από τους «μονομάχους» εξασφαλίσει τη στήριξη των ηττημένων.

Οι εκτιμήσεις των δύο επιτελείων συγκλίνουν επίσης στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον τρεις περιφέρειες θα κριθούν για μερικές εκατοντάδες ψήφους.

Εκτός από τις Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου τις οποίες το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε από τον πρώτο γύρο, το κυβερνών κόμμα ξεκινά με προβάδισμα στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδος, Στερεάς Ελλάδος και Βορείου Αιγαίου.

Αντιθέτως, η ΝΔ δείχνει να είναι πιο κοντά στις Περιφέρειες Κεντρικής Ελλάδος, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδος, ενώ δεν ρισκάρει κανείς προγνωστικά για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Ανατολικής Μακεδονίας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου