Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Στόχος μας είναι η σύγκρουση με την κεντρική εξουσία, λέει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αλ.Αλαβάνος

Πώς σκοπεύετε να κάνετε τον «Καλλικράτη» να «δουλέψει»; Ονομάστε τους τρεις πρώτους στόχους σας, εφόσον εκλεγείτε.
Δεν δουλεύει. Η περιφέρεια έχει λιγότερες αρμοδιότητες κι από αυτές που είχε η Νομαρχία. Πάνω από την Περιφέρεια είναι η Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση, δηλαδή το κεντρικό κράτος. Ας μη κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Αν θέλει η Περιφέρεια να δουλέψει θα το κάνει κόντρα στο νόμο των Παπανδρέου – Ραγκούση που δεν τον ξεπλένει το αρχαιοπρεπές όνομα, τον κάνει ακόμη πιο γελοίο.
Αυτό σημαίνει ότι για αλλού η Περιφέρεια θα παίρνει λεφτά κι αλλού θα τα δίνει. Θα παίρνει για τον ΧΥΤΑ του Γραμματικού και θα τα δίνει για κοινωνικές υπηρεσίες. Είναι νόμιμο αυτό; Τυπικά όχι. Αυτός όμως είναι ο μόνος δρόμος.
Δεν θα σας πω τους τρεις στόχους, θα σας πω τον πρώτο. Ανεργία, να βρεθούν δουλειές ιδιαίτερα για τους νέους. Δεν προβλέπεται από τον Καλλικράτη. Εμείς θα το κάνουμε. Το έχουμε πει. Για να βρεθούν δουλειές για τους νέους είμαστε έτοιμοι να πάμε ακόμα και φυλακή.

Τι γνώμη έχετε για την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα;
Πριν λίγες μέρες είχαν ένα ραντεβού στο Παγκράτι. Με είχαν στήσει. Περιμένοντας έξω από μια πολυκατοικία είμαι πάνω από μια σιδεριά, φωταγωγό σε ένα υπόγειο. Το υπόγειο είναι φωτισμένο.

Βλέπω από μια χαραμάδα την γωνιά ενός δωματίου με παπούτσια στη σειρά. Είμαι στην Αθήνα του 2010 πάνω από ένα παράνομο χώρο προσευχής μουσουλμάνων. Ντράπηκα. Δεν θα ήθελα οι Έλληνες ορθόδοξοι πουθενά να βρίσκονται σε τέτοιες συνθήκες. Όσοι κάνουν θέμα το τέμενος, δεν τους φθάνει η εξαθλίωση στο κέντρο της Αθήνας, θέλουν από πάνω μίσος και αίμα.

Εικόνα υποβάθμισης παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας και αρκετές γύρω περιοχές, καθώς εκεί βρίσκουν καταφύγιο πολλοί οικονομικά εξαθλιωμένοι μετανάστες, όπως και το παράνομο εμπόριο. Πώς προτείνετε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;


Πρώτο, το 90% προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται μέσω Ελλάδας. Και οι Βρυξέλλες μας έχουν βίαια κάνει αποθήκη εξαθλιωμένων ανθρώπινων υπάρξεων. Πριν λίγες μέρες ο εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Μάνφρεντ Νόβακ ζήτησε να αναθεωρηθεί εκ βάθρων ο Κανονισμός της ΕΕ Δουβλίνο ΙΙ, ώστε να κατανέμονται δίκαια τα βάρη σε όλη την Ευρώπη κι όχι όλα στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση τσιμουδιά. Ντροπή. Και την ίδια στιγμή η χώρα μας έχει το μικρότερο ποσοστό απόδοσης ασύλου σε όλη την Ευρώπη -0,03% το 2009- ενώ ο Αφγανός ή ο Ιρακινός παίρνοντας άσυλο μπορεί να φύγει από την ελληνική φυλακή του και να ταξιδέψει σε άλλες χώρες ευρωπαϊκές όπως επιθυμεί. Τέλειος παραλογισμός.

Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξουν στο εσωτερικό μια σειρά ριζικές παρεμβάσεις: Νομιμοποίηση και ασφάλιση. Ξενώνες. Κέντρα Υποδοχής. Παιδικές χαρές, φωτισμός, υποδομές στις γειτονιές της δυστυχίας. Ειδικές «Αγορές της Ανατολή» ώστε να αντιμετωπισθούν και οι ανησυχίες του εμπορικού κόσμου.
Για την εκλογή σας καλούνται στις κάλπες σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι της χώρας. Πώς νιώθετε με τον χαρακτηρισμό «μικρός πρωθυπουργός» που αποδίδεται στον Περιφερειάρχη Αττικής; Πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τη δυναμική αυτή στη συνεργασία σας με την κεντρική εξουσία;
Αφήστε τη συνεργασία για άλλους. Εμάς στόχος μας είναι η σύγκρουση με την κεντρική εξουσία, η οποία σήμερα δεν είναι άλλη από την τρόικα, γιατί όλοι έχουμε καταλάβει ότι αυτοί που εμφανίζονται στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν είναι παρά αχυράνθρωποι. Το τονίζουμε. Κανένας εκπρόσωπος της τρόικα δεν πρόκειται να μπει στα γραφεία της περιφέρειας Αττικής.
Η γραφειοκρατία και η κακοδιοίκηση οδηγούν στην απώλεια  πόρων για την αυτοδιοίκηση. Πώς σκοπεύετε να το αλλάξετε αυτό, δεδομένων και των ελλείψεων σε υποδομές που υπάρχουν σε περιοχές της Αττικής;
Ασφαλώς είναι μεγάλο πρόβλημα και για την αυτοδιοίκηση η γραφειοκρατία. Το πρώτο βήμα είναι να μη έχει γραφειοκρατικό και διαχειριστικό πνεύμα η περιφερειακή αρχή, αλλά ανατρεπτικό και δημιουργικό.
Όμως η κύρια απώλεια πόρων είναι μέσω του επικαιροποιημένου μνημονίου που προβλέπει μείωση των πόρων για την Αυτοδιοίκηση σε μια τριετία 6 δις ευρώ. Ασύλληπτο ποσό. Η περιφέρεια Αττικής θα καταλήξει στη χρεοκοπία και στην απαξίωση από τους πολίτες.
Εκτός αν συμβάλλει στην ταχύτατη αποπομπή της τρόικα και των ανθρώπων της από την Ελλάδα και στην παλιννόστηση των εξόριστων ιδεών της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Άννα Ανδίρα - Νένα Σώκου
Newsroom ΔΟΛ
Απο:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου